Zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa chwile kiedy mama usilnie namawiała nas na zjedzenie brukselki, szpinaku czy brokułów, były to rzeczy za którymi nie przepadaliśmy, a które dostarczały potrzebnych wartości odżywczych. Problem z dziecięcą niechęcią do jedzenia niektórych produktów lub brakiem apetytu, a tym samym niedoborami wartościowych składników w organizmie z czasem mija, jednak nie u wszystkich.
Brak apetytu dotyczy nie tylko dzieci, zmagają się z nim również dorośli, szczególnie osoby chore, po przebytych operacjach, z chorobami onkologicznymi lub przewlekłymi, które potrzebują dodatkowej dawki składników odżywczych. Rozwiązaniem, które wzbogaca dietę, pomaga zwalczyć chorobę lub odzyskać siły są produkty takie jak np. Nutridrink. Są to zawierające zestaw witamin i minerałów oraz białko, tłuszcze i węglowodany, napoje. Jak zaleca producent, wskazane jest picie dwóch butelek dziennie przez okres minimum 14 dni. Nie należy przy tym zapominać, że stanowią one uzupełnienie diety, a nie są zamiennikiem tradycyjnych posiłków, co mogłoby doprowadzić do niebezpiecznego stanu grożącego niedożywieniem, którego bezpośrednią przyczyną jest niedobór energii tzw. deficyt energetyczny. Ciekawym sposobem na wzbogacenie diety w Nutridrink jest wykorzystanie go jako składnika przygotowywanych potraw. Dzięki takiemu zastosowaniu nasze posiłki będą zdrowe i pełnowartościowe, a gdy skorzystamy z przepisów jakie możemy znaleźć na stronie producenta wyczarujemy z nich zupy, pyszne desery, a nawet kawę leśną, do przygotowania której potrzebujemy tylko 125ml Nutridrink Protein o smaku mokka, 100g mrożonych owoców leśnych, 100ml mleka bez laktozy i 2 łyżeczki kawy zbożowej. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na gładki koktajl. Taką kawę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (dodając lekko podgrzany i uprzednio przetarty mus owocowy).
Niedożywienie nie jest jedynym problemem, w którym nasz organizm wspomagają produkty takie jak Nutridrink. Wachlarz zastosowań jest na tyle szeroki, że znajdziemy napoje i diety odpowiednie do różnorodnych potrzeb chorego, np. przy chorobach wątroby możemy sięgnąć po Fresubin hepa DRINK, który zalecany jest przez producenta przy zapaleniu, marskości, ostrej lub przewlekłej niewydolności wątroby oraz przy oczekiwaniu na przeszczep (zwłaszcza u dzieci). Na rynku dostępnych jest wiele alternatyw dla Nutridrink czy Fresubin. Innym produktem, po który możemy sięgnąć jest Nestle Resource, który może być stosowany w przeciwieństwie do Nutridrink może być jedynym źródłem pożywienia.
Specjalistyczne diety nie występują jedynie w formie płynów, możemy je dostać także w postaci proszku, który rozpuścić należy w wodzie w temperaturze pokojowej, tak jak mamy do czynienia w przypadku RecoMed, który jest wsparciem m.in. przy chorobie Alzheimera, Parkinsona czy mukowiscydozie oraz dla osób starszych. Podobnie jak Nestle Resource, może on stanowić jedyne źródło pożywienia, ale wtedy powinno się spożywać 6 porcji dziennie (jeśli ma uzupełnić zwykłą dietę, wystarczy 1-3 porcji dziennie).
Możliwości wzbogacenia diety jest zatem wiele. Możemy wybrać dla siebie nie tylko pożądaną formę, płynu lub proszku do samodzielnego sporządzenia, ale także smak, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym i podniebieniu.