Uzyskany w procesie odtłuszczenia len mielony jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niska zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nasiona lnu dodatkowo naturalnie nie zawierają glutenu.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Propozycja przygotowania:
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając.
Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu.
Mielony len jest doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Składniki:
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna (energia): 1440 kJ/345 kcal
Tłuszcz: 11 g, w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 9 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1,4 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 8,5 g
Węglowodany: 3 g, w tym:
Cukry: 2,4 g
Błonnik: 27 g
Białko: 34 g
Sól: 0,16 g
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu
Opakowanie: 2 x 200 g