Ranigast S-O-S to wyrób medyczny wskazany do stosowania w celu łagodzenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego takich jak: zgaga oraz ból w nadbrzuszu. Umożliwia on wyrównanie kwasoty soku żołądkowego, zapobiegając wystąpieniu uczucia pieczenia, bólu w nadbrzuszu i niestrawności.
Można stosować go wspomagająco u pacjentów z zapaleniem żołądka.
Zawiera połączenie kilku substancji działających synergistycznie w środowisku żołądka. Szczególny skład preparatu zawierającego: alginian sodu, kwas alginowy oraz wodorowęglan umożliwia jego szybkie działanie.
Alginiany w postaci włókien, w reakcji z kwaśnym środowiskiem żołądka, szybko ulegają żelifikacji. Powstały żel tworzy ochronną warstwę na błonie śluzowej żołądka. Połączenie wodorowęglanu i węglanu neutralizuje kwasotę soku żołądkowego.
Skład:
Każda tabletka zawiera: alginian sodu 200 mg, kwas alginowy 50 mg, wodorowęglan sodu 80 mg, węglan wapnia 140 mg.
Substancje pomocnicze: mannitol, sukraloza, dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu, behenian glicerolu, aromaty: wyciąg z imbiru, olejek eteryczny z imbiru, cytryna, mięta.
Dawkowanie:
Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat: zaleca się przyjmować 2 tabletki po głównym posiłku w razie potrzeby popijając wodą.
Dzieci (6–12 lat): zaleca się przyjmować 1 tabletkę po głównym posiłku w razie potrzeby popijając wodą.
Nie należy przekraczać zalecanej dawki.
Dodatkowe informacje:
W związku z właściwościami fizykochemicznymi produktu Ranigast S-O-S może on opóźniać lub ograniczać wchłanianie innych jednocześnie podawanych substancji i leków. Przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli pacjentka stosuje leki antykoncepcyjne.
Przechowywanie:
Ranigast S-O-S należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od bezpośrednich źródeł ciepła lub światła.
Nie używać, jeśli opakowanie jest uszkodzone.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C.
Opakowanie: 12 tabletek do ssania
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.