Owoce dzikiej róży poddane procesowi suszenia są najpierw krojone i układane na półkach w suszarni, a następnie suszone gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C, aby maksymalnie zachować w w nich wartości odżywcze.
Skład: suszony owoc dzikiej róży (100%), krojony
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna 1077 kJ/260 kcal; tłuszcz 2,1 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 82,1 g; w tym cukry 19,1 g; błonnik 52,2 g; białko 4,4 g; sól 0,01 g
Zastosowanie:
Dzika róża działa moczopędnie, żółciopędnie i pobudza przemianę materii. Zawiera dużo witamin (głównie witaminę C). Stosowana jest przy osłabieniach czynności przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek, wątroby, dróg żółciowych i przewodu pokarmowego oraz w chorobach zwyrodnieniowych stawów. Owoce dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia oraz w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu.
Uwaga: do jedzenia nadaje się wyłącznie miąższ z owoców dzikiej róży, pestki nie są jadalne.
Sposób przyrządzenia:
Owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Dzika róża stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok.1 łyżeczki owoców na szklankę).
Opakowanie: 100 g
Produkt naturalny, nie zawiera dodatków smakowych, zapachowych i konserwujących. Niesiarkowany. Pakowany ręcznie.