Żywność kompletna pod względem odżywczym, której skład dostosowany jest do stanu lub ryzyka niedożywienia w okresach okresów okołooperacyjnych. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan. Stosowany zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona lub stanowić uzupełnienie diety.
Zastosowanie:
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach (zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych).
Dawkowanie i sposób przygotowania:
Jedną porcję (78 g) produktu zaleca się spożywać 1-3 razy na dobę przez okres 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Sposób przygotowania:
W celu sporządzenia 200 ml gotowego do spożycia produktu, do naczynia z 150 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję proszku (78 g, tj. zawartość 1 i ½ miarki), ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania:
Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków, poinformować lekarza.
W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Chronić przed wilgocią.
Opakowanie: 780 g
Smak: kawowy
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Informacja o wartości odżywczej
|
1 porcja (78 g=1,5 miarki) rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu)
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
1265 kJ/ 300 kcal |
1620 kJ/ 385 kcal |
Tłuszcz
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
w tym kwasy tłuszczowe omega-3
w tym:
kwas eikozapentaenowy (EPA)
kwas dokozaheksaenowy (DHA)
|
8,0 g
0 g
1,5 g
Nie mniej niż 435 mg
Nie mniej niż 255 mg
Nie mniej niż 180 mg
|
10 g
0 g
1,9 g
Nie mniej niż 558 mg
Nie mniej niż 327 mg
Nie mniej niż 230 mg
|
Węglowodany
w tym cukry
|
39 g
4,3 g
|
50 g
5,5 g
|
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18 g |
23 g |
Sól |
0,15 g |
0,19 g |
Witamina A (μg-RE) |
160 μg |
205 μg |
Witamina D |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina K |
15 μg |
19,2 μg |
Witamina C |
160 mg |
205 mg |
Tiamina |
0,5 mg |
0,64 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,36 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,36 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,1 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
51,3 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,64 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,5 mg |
Biotyna |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
218 mg |
Sód |
170 mg |
218 mg |
Chlorki |
160 mg |
205 mg |
Potas |
400 mg |
513 mg |
Wapń |
160 mg |
205 mg |
Fosfor |
140 mg |
180 mg |
Magnez |
75 mg |
96,2 mg |
Żelazo |
2,8 mg |
3,6 mg |
Cynk |
5 mg |
6,4 mg |
Miedź |
203 μg |
38,5 μg |
Jod |
30 μg |
38,5 μg |
Selen |
30 μg |
38,5 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,5 mg |
Chrom |
8 μg |
10,3 μg |
Molibden |
10,5 μg |
13,5 μg |
Fluorki |
0 mg |
0 mg |
Beta-1,3/1,6-glukan |
100 mg |
128 mg |
L-arginina |
4500 mg |
5769 mg |
Osmolarność: 495* mOsm/l