WstępNutramil complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci bogatego w białko, wysokoenergetycznego batona o smaku czekoladowo-truskawkowym w polewie z mlecznej czekolady.
Baton stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, makro- i mikroelementów.
Produkt może stanowić uzupełnienie codziennej diety. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Smak: czekoladowo-truskawkowy
Opakowanie: 60g
Zastosowanie:
- postępowanie dietetyczne w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko
- niedożywienie lub ryzyko niedożywienia związane z chorobą (np. nowotworowa, anoreksja, rozległe oparzenia)
- w okresie rekonwalescencji i rehabilitacji
Dawkowanie:
Dawkowanie zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety, zwłaszcza zawartości w niej białka, błonnik i węglowodanów.
Jako uzupełnienie codziennej diety 1-2 batonów na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Przygotowanie:
Produkt gotowy do spożycia.
Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Składniki:
32% białka mleka, syrop glukozowy, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), olej roślinny (rzepakowy), L-leucyna, fruktooligosacharydy, polidekstroza, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), weglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, emulgator – lecytyny (sojowe); PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, rybo_awina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, molibdenian(VI) sodu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, D-biotyna – biotyna.
Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu, ryb.
Informacja o wartości odżywczej
|
60 g / 1 baton
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
998 kJ/ 238 kcal |
1663 kJ/ 396 kcal |
Tłuszcz, w tym
- kwasy tłuszczowe nasycone
|
9,6 g
3,2 g
|
16 g
5,3 g
|
Węglowodany, w tym
- cukry
|
19,8 g
12,6 g
|
33 g
21 g
|
Błonnik |
2,5 g |
4,2 g |
Białko |
16,8 g |
28 g |
L-leucyna |
3 g |
5 g |
Sól |
0,25 g |
0,41 g |
Witamina A (μg RE) |
164,4 μg |
274 μg |
Witamina D |
5,2 μg |
8,6 μg |
Witamina K |
15,6 μg |
26 μg |
Witamina C |
42 mg |
70 mg |
Tiamina |
0,4 mg |
0,7 mg |
Ryboflawina |
0,52 mg |
0,86 mg |
Witamina B6 |
0,52 mg |
0,86 mg |
Niacyna (mg NE) |
4,2 mg |
7 mg |
Kwas foliowy |
49,2 μg |
82 μg |
Kwas pantotenowy |
1,6 mg |
2,6 mg |
Biotyna |
11,4 μg |
19 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4,2 mg |
7 mg |
Sód |
98,4 mg |
164 mg |
Chlorki |
76,8 mg |
128 mg |
Potas |
192 mg |
320 mg |
Wapń |
328,8 mg |
548 mg |
Fosfor |
151,2 mg |
252 mg |
Magnez |
39,6 mg |
66 mg |
Cynk |
2,3 mg |
3,9 mg |
Jod |
23,4 μg |
39 μg |
Selen |
7,8 μg |
13 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,7 mg |
Chrom |
6 μg |
10 μg |
Molibden |
31,2 μg |
52 μg |
Środki ostrożności i przeciwwskazania:
Produkt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Baton jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu oraz w galaktozemii.
Stosować ostrożnie w przypadku pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Przechowywanie:
Przechowywać i transportować w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych, nagłymi zmianami temperatury, zapachu lub wilgotności.