WstępNutramil Complex® Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego stanowiąca uzupełnienie codziennej diety i zawierająca kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych.
Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji.
Smak: waniliowy
Opakowanie: 6 saszetek
Zastosowanie:
- postępowanie dietetyczne w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko
- niedożywienie lub ryzyko jego wystąpienia związane z chorobą (np. nowotworowa, neurodegeneracyjna, anoreksja, rozległe oparzenia)
- rekonwalescencja
- choroby utrudniające gryzienie i połykanie
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
- w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu
- stany po udarach i urazach
- okresy przed- i pooperacyjnych
- zespól jelita drażliwego (postać biegunkowa)
- choroby zapalne jelit
- przy resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- dieta eliminacyjna w celiakii i nietolerancji laktozy
Dawkowanie:
Dawkowanie zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Przygotowanie:
W celu przygotowania 200 ml gotowego posiłku do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej należy powoli dodawać zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Środki ostrożności i przeciwwskazania:
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Produkt jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu oraz w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Dieta jest produktem bezglutenowym i wolnym od laktozy - jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Składniki:
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Informacja o wartości odżywczej
|
1 porcja/1 saszetka rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu)
|
100 g
|
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
|
10,7 g
4,8 g
4,0 g
|
15,3 g
6,9 g
5,7 g
|
Węglowodany, w tym
- cukry
- laktoza
|
32,2 g
3,9 g
<0,058 g
|
46 g
5,6 g
<0,08 g
|
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18,8 g |
26,9 g |
Sól |
0,43 g |
0,6 g |
Witamina A (mg RE) |
160 μg |
229 μg |
Witamina D |
5 μg |
7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,7 mg |
Witamina K |
15 μg |
21,4 μg |
Witamina C |
16 mg |
23 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE |
3,2 mg |
4,6 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
57,1 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,71 μg |
Biotyna |
10 μg |
14,3 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
Sód |
170 mg |
243 mg |
Potas |
349 mg |
499 mg |
Chlorki |
160 mg |
229 mg |
Wapń |
360 mg |
514 mg |
Fosfor |
140 mg |
200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg |
64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg |
2,9 m |
Miedź |
200 μg |
286 μgg |
Mangan |
0,4 mg |
0,57 mg |
Molibden |
10,5 μg |
15 μg |
Selen |
22 μg |
31,4 μg |
Chrom |
8 μg |
11,4 μg |
Jod |
30 μg |
42,9 μg |
Osmolarność: 290 mOsm/l